Atelier Botanica
 
over_ons.jpg

Ik ben aangesloten bij Slow Flowers Nederland, een netwerk van bloementelers, bloemisten en ateliers die met natuurvriendelijke, lokale en seizoensbloemen werken.

Ik ben oud-student van de Flower Farm Business Course 2018 van Floret Flower."The earth laughs in flowers" 

Ik ben opgegroeid op het platteland in een dorp midden tussen de bloemenkwekers. Tijdens mijn eerste bijbaantjes werkte ik met mijn handen in de aarde in de bloemenkassen en op de bloemenakkers bij deze kwekers. En ik verslond natuurboeken. Gek genoeg ben ik hier toen niks mee gaan doen. Het kwam gewoon niet bij mij op. Ik ben in de stad gaan wonen en kreeg een loopbaan met diverse creatieve en marketingbanen.

Maar goed, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus organiseerde ik samen met anderen een stadslandbouwproject, ik imkerde in het groen rondom Amsterdam en ik werkte op een biologisch-dynamische CSA moes- en bloementuin in het dorp waar ik na de stad ben gaan wonen.

En nu dan met mijn handen in de aarde op mijn eigen bloemenkwekerij.

Ik zaai bijna al mijn bloemen zelf en ik gebruik alleen biologische en duurzame teeltmethoden, dat wil zeggen zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Da’s niet alleen in harmonie met de natuur, maar ook gewoon fijn voor iedereen die met de bloemen werkt en uiteindelijk ook voor jou, degene die de bloemen in huis, bedrijf of op je feest haalt. Ik integreer duurzaamheid in elke beslissing die ik neem. Dit is een continu proces, omdat de keuze in duurzame alternatieven zich gelukkig steeds uitbreidt.

Vlakbij Haarlem zit ik op een prachtig landgoed. Er is een bos met vijvers, een wei met paarden en ik kweek mijn bloemen op een deel van de ommuurde oude moestuin.

Ik kweek veel verschillende soorten bloemen in kleur en vorm zodat ik mooie boeketten en decoraties kan maken. De bloemen weerspiegelen het seizoen en ze veranderen dus constant naarmate de maanden verstrijken. Ze worden met de hand geplukt en zijn altijd vers, want ik pluk alleen wat ik op dat moment nodig heb.

Monique van Wegen